Politika piškotkov

Spletna stran uporablja spletne piškotke, s katerimi zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, omogoča interakcijo z družbenimi omrežji in za analizo prometa. Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate s politiko piškotkov. Več o politiki piškotkov si preberite tukaj
Potrdi

Huawei P30 lite skozi oči ustanovitelja enega izmed najbolj uspešnih slovenskih Instagram profilov

»Naj kar takoj priznam, da nisem fotograf in se ne spoznam na telefone. Čeprav mobilne telefone uporabljam že 25 let in z njimi fotografiram, odkar so jim začeli dodajati kamere, ne vem praktično nič o tehničnem ozadju, procesorjih, zaslonu in podobnih pomembnih elementih, na katerih običajno temeljijo ocene posameznega modela,« uvodoma pove ustanovitelj Instagram profila @igslovenia Zoran Leban Trojar in doda, da bo njegova ocena pametnega telefona Huawei P30 Lite iz tega stališča izstopala od klasičnih ocen tehnoloških naprav.

Že po nekaj dneh uporabe, ko je telefon stestiral kot rekreativni fotograf, ki na @igslovenia prek 90.000 sledilcev navdušuje z izjemnimi fotografijami, je spoznal, da ima v rokah cenovno dostopen pametni telefon z vrhunsko kamero, ki kljubuje vsem zahtevam popolne insta fotografije. No, veliko več kot to! Hitro mu je postalo jasno, da telefon z glavno kamero ločljivosti 48 MP kreira in studijsko kakovostjo fotografije – brez uporabe teže studijske opreme. Zaradi ultra širokokotnega objektiva in tipala z ločljivostjo 8 milijonov slikovnih pik, je Huawei P30 lite eden prvih pametnih telefonov s 120 stopinjskim vidnim poljem – dvakrat širšim od kamer večine telefonov, zato ne preseneča, da je Zoran Leban Trojar za opis telefona in njegove fotografske značilnosti našel superlativne izraze. Tole je imel povedati:

Dovolj prostora za 15.000 fotografij
Tehnični podatki telefona mi niso toliko domače področje, morda se mi pozornost še najbolj ustavi na podatku o spominskem prostoru, ker naredim na leto s telefonom okoli 15.000 fotografij (le redke se mi ljubi tudi zbrisati) – tu znam 128 GB, kolikor jih premore lite, deliti s povprečno velikostjo fotografije in oceniti, ali mi spomin zadostuje, da se mi ne bo treba prevečkrat ukvarjati z brisanjem ali prenašanjem fotografij.

Lite ima sicer režo za spominsko kartico micro SD, torej je manevrski prostor še večji. Seveda mi je zelo pomembno, koliko časa zdrži baterija - po uradnih podatkih je s 3340 miliamperskih ur povprečna, meni pa je pomembno, da zdrži baterija telefona s kamero ves dan pod relativno visoko obremenitvijo, ne da bi jo bilo treba polniti. Visoka obrementiev pri meni pomeni veliko premikanja, torej vzdrževanja zveze z omrežjem ter veliko fotografiranja in urejanja fotografij in baterija s tem ni imela nobenega problema – niti jaz z njo.

Zakaj potem sploh recenziram kamero tega telefona? Verjetno zato, ker se že sedem let veliko ukvarjam z mobilno fotografijo. Od samega začetka sem uporabnik Instagrama, jeseni pa bo tudi sedem let, odkar z ženo vodiva profil Igslovenia. Ob tem sva začela bistveno več fotografirati, skoraj izključno s telefoni, za 2700+ objavljenih fotografij na profilu sva pregledala okrog 730.000 fotografij, kolikor jih je danes že označenih z #igslovenia, skoraj 100.000 sledilcev pa verjetno dokazuje tudi, da znava ocenit, kaj je všečna fotografija.

Poleg zgoraj omenjenih so mi zelo pomembni elementi še oblika aparata in kakovost slike na zaslonu, občutek v roki, stabilnost operacijskega sistema in aplikacij ter seveda kakovost fotografije. V glavnem fotografiram naravo, pokrajino in mesta (street photography). Predvsem fotografiranje pokrajine – torej tisto, kar tudi objavljamo na Igslovenia – bo za telefone vedno predstavljalo poseben izziv, saj morajo fizikalne zakonitosti, ki jih izkoriščajo veliko objektivi, nadomeščati z drugimi rešitvami, da lahko zajamejo veliko prostora z dovolj detajli, približajo bolj oddaljene kadre, dobijo ustrezno globino, barve in kontraste.

Pozitivno presenečenje
Omenil sem že, da že dolgo časa že uporabljam mobilne telefone in kamere in imel sem srečo, da sem vedno imel priložnost uporabljati najvišji razred razpložljivih modelov. Odkar intenzivno uporabljam telefon za fotografiranje, praktično nikoli nisem držal v roki telefona srednjega razreda, torej iz segmenta, ki predstavlja največji del tega trga in ga seveda uporablja tudi največ ljudi. Priznam, da sem bil zaradi te razvajenosti kar malce skeptičen do modela, ki ne ponuja vsega tega, s čimer se lahko pohvalijo njegovi močnejši bratje – in bil na koncu pozitivno presenečen.

Zadovolji tudi najbolj zahtevnega fotografa
Huawei P30 lite ima sicer trojno kamero, vendar je tretja namenjena le zaznavanju globine in svojo koristnost najbolj pokaže pri portretni fotografiji. Kakovost fotografij zahtevnejših motivov je nad pričakovanji – pokrajino smo fotografirali v najbolj zahtevnih okoliščinah, na eni strani pri močnem popoldanskem soncu in popolnoma jasnem nebu, na drugi pa v oblačnem jutru z razpršeno svetlobo sonca, ki se je prebijalo skozi oblake.

V obeh primerih so bile fotografije dovolj ostre, tudi s približevanjem kadra (do 2x zoom), globina ustrezna, barve pa izrazite, a uravnotežene. Menda je treba to pripisati glavnemu objektivu z izjemno visoko ločljivostjo 48 MP.

Fotografirali smo v avtomatskem načinu brez pomoči umetne inteligence. Ta v ozadju verjetno vedno malce sodeluje, ni pa bil vklopljen AI način – ta je po mojih izkušnjah zelo uporaben za notranje posnetke, mesto – ulice, detajle, portrete, nočni način in makro, ne pa toliko za pokrajino, kjer predvsem poudarja kontraste, to pa ni vedno tisto, česar si želimo. V manj zahtevnih okoliščinah, recimo fotografiranje stavb in arhitekturnih detajlov, ulic, bližnjih posnetkov rastlin ipd. pa posname tako dobro fotografijo, da njene pomanjkljivostih lahko opazijo le foto (in drugi) fanatiki na družbenih omrežjih. Z drugimi besedami – če je telefon namenjen povprečnemu uporabniku, bo ta nivo fotografije zadovoljil tudi bolj zahtevnega.

Pohvale za vključitev širokokotnega objektiva
Največje presenečenje pa je ultra širokotni objektiv, ki ga v tem razredu (še) nisem pričakoval, saj je to relativno nova pridobitev kamer na telefonih, ki pa je po mojem mnenju v vsakdanjem fotografiranju vsaj toliko uporabna, kot je dober optični zoom, če ne še za odtenek bolj. Za približevanje vseeno potrebujemo mirno roko ali stojalo, uporaba širokokotnega objektiva pa zahteva le malce učenja in testiranja – zaradi perspektive se lahko namreč nekateri objekti preveč popačijo. V to učenje se vsekakor splača vložiti nekaj truda, ker ga rezultat več kot poplača – namesto izreza lahko kar naenkrat v kader dobimo ves trg, nad strugo Ljubljanice se sklanja več hiš, zajamemo lahko vso stavbo, ne samo nekaj vrat itd.. Zelo je uporaben tudi v pokrajini, več zajetega prostora omogoča tudi boljši končni izrez. Pohvalno in uporabno.

Lepo uravnotežen in s tem uporaben je tudi način HDR, ker pušča še dovolj prostora za nadaljno obdelavo, medtem ko način PRO v tem modelu dopušča le spreminjanje nastavitev, ne pa tudi shranjevanja v RAW formatu.

Fotografije primerne celo za tisk
Kamera Huawei P30 lite bi morala več kot zadovoljiti povprečnega uporabnika, ki mu je telefon namenjen, rezultat je primeren tudi za tisk, kaj šele za povprečno objavo na družbenih omrežjih. Seveda pa nobena kamera ne nadomesti roke in očesa, ki naredita kompozicijo in poravnavo ter po lastni presoji in okusu dodata ali odvzameta barve, ton, kontrast in ostrino.

Lep pozdrav,
Andrej
Ekipa Huawei foruma

0